Vodič za održavanje

Općenite upute za održavanja

Da biste dugo uživali u svojoj novoj Dan kuhinji, trebate se pridržavati nekih točaka.

Za čišćenje cijele kuhinje dovoljna je obično samo blaga sapunica.  Nemojte koristiti sredstva za čišćenje na bazi kiselina ili deterdžente na bazi alkohola ili na bazi otapala. Ne koristite abrazivna sredstva za čišćenje! Napomena Kad koristite proizvode za njegu namještaja uvijek pročitajte upute! Uvijek štedite s vodom ili drugim sredstvima za čišćenje. Osušite površine! Osobito kod fronti od masivnog drveta voda može prodrijeti u fuge te prouzročiti bubrenje ili promjene boje drva.  Stoga vodu ili deterdžent uvijek nanijeti na krpu a ne izravno na frontu! Neki proizvodi za njegu namještaja uključuju voskove i druge sastojke koji prilikom krivog doziranje tvore sloj koji s vremenom sivi ili može uzrokovati druge promjene boje površine. Tvrdokorne mrlje npr. od namirnica koje otpuštaju boju mogu se ukloniti s posebnim sredstvima za čišćenje i krpom od mikrovlakana. Razina sjaja može neznatno varirati ovisno o deterdženta i radu na površini. Stoga frontu uvijek očistite cijelu!

Fronte visokog sjaja

Čistiti samo s mekanom, vlažnom krpom s otopinom od tekućeg sapuna u omjeru 1/100. Najbolji način da se očistite fronte je s lijeva na desno ili odozgo prema dolje, kružne pokrete treba izbjegavati. Metalni dijelovi nikada ne smiju čistiti s abrazivnim sredstvima za čišćenje itd.

Okviri od aluminije i stakla

Fronte od stakla obrišite samo s vlažnom krpom. Nikada ne prskajte staklo, jer postoji opasnost od prodiranja sredstava za čišćenje između stakla i aluminijskog okvira.

Metalne ručke

Prikladna sredstva za čišćenje i održavanje dostupna su u trgovini.

Parni čistači

Kada se koristi parni čistač postoji opasnost prodiranja vodene pare u drvene dijelove. Iz tog razloga nije preporučljivo korištenje pare za čišćenje aparata u kuhinji. Drvene fronte i ostali drveni dijelovi ne smiju se čistiti parom.

Temperatura u prostoru

Baš kao što se čovjek može dobro osjećati samo u povoljnoj klimi, tako i komad namještaja treba zdrav okoliš. Od posebne važnosti je točna vlažnost prostora. Trebala bi biti na oko 50% relativne vlažnosti. Previsoka vlaga dovodi do bubrenja drva. Previše niska vlažnost uzrokuje skupljanje drva. To može uzrokovati pukotine ili se fronte mogu iskriviti.

Pravilno rukovanje

Materijali potrebni za stvaranje DAN kuhinje prolaze stalnu kontrolu kvalitete i u skladu s međunarodnim standardima za kuhinjski namještaj.

Treba obratiti pozornost na nekoliko točaka.

  • Obratite pozornost na stručno montiranje uređaja.  
  • Ploče moraju biti ispravno zapečaćene.
  • Neispravno ugrađen radijatori predstavljati opasnost od požara.
  • Neispravno ili nepravilno postavljen električni uređaj, poput perilice posuđa ili peći mogu uništiti radnu ploču ili fronte.
  • Plastična površina radne ploče drži temperaturu do oko140 ° C. Međutim zapamtite da lonac doseže temperaturu do 400 ° C, i više. Ova temperatura dovodi do neposrednog uništavanja plastične površine. Stoga uvijek koristite podložak kad stavljate vruću tavu s vatre na radnu površinu.
  • Nikada ne stavljajte vruću tavu na mokru radnu površinu.
  • Iako je površina radne ploče jako tvrda i otporna, nikada se ne smije na njoj raditi s noževima ili drugim oštrim predmetima.
  • treba izbjegavati zadržavanje tekućine, osobito na spoju radne ploče!

Štednjaci s funkcijom samo – čišćenje

Budući da se kod nekih štednjaka tijekom samočišćenja dosežu vrlo visoke temperature (lt. informacija proizvođača do 500 ° C) nužno je da su fronte kraj štednjaka otvorene tijekom postupka čišćenja i hlađenja.

Čišćenje kamenca

Budite posebno oprezni kada uklanjate kamenac kao npr. kod aparata za kavu i espresso. Prolivena sredstva za čišćenje kamenca mogu uništiti površinu radne ploče, police i fronta. Obavezno obrišite odmah!

Jamstvo

Imajte na umu da zbog nepoštivanja naših propisa montaže i održavanja tj. odredbama proizvođača opreme jamstvo ne vrijedi!

Također ovdje ćete pronaći upute za održavanje fronte i površina s visokim sjajem te akrilnim premazom s Ultra Gloss SuperPolish + DGS (ne odnosi se na lakirane fronte!).