GRATINIRANI ZMIJAK

Sastojci: (2 obroka)

600-700 g zmijka
sol
½ žličice maslaca
6 malih listova lovora
500 ml vrhnja
sol
papar
2 žlice talijanskog tvrdog sira (npr. svježe ribanog parmezana)

Priprema:

Zmijak pažljivo operite, očistite i ogulite. Izrežite na komade duge 10 cm i kuhajte 4-5 minuta u kipućoj slanoj vodi, ocijedite vodu i pustite da se zmijak dobro osuši. 2 kalupa premazati s maslacem i zmijak podijeliti u kalupu zajedno s 3 lista lovora. Zakuhajte 300ml vrhnja te začiniti solju i paprom. Vrhnje podijeliti u kalupe, tako da prekriva korijenje. Pospite 1 žlicom parmezana. Jelo pecite u prethodno zagrijanoj pećnicu na 180 stupnjeva na drugoj rešetci 40 minuta. Izvaditi jelo iz pećnice i pustite da kratko odstoji. Poslužite uz prženu svinjetinu, kotlete, odrezak ili prženu ribu.

Savjeti:

Umjesto parmezana također možete naribati planinski sir. On je posebno aromatičan.