PEČENA ALPSKA ZLATULJA S KADULJOM I PRŠUTOM NA PIRJANOM KOMORAČU I KREMOM OD PROŠEKA

Sastojci: (4 osobe)

Alpska zlatulja:
1 kg alpske zlatulje
4 listova kadulje
4 kriške pršuta
Sol, svježe mljevenog papra

Krema od prošeka:
50 g maslaca
50 g sitno narezanog luka
400 g Prošeka
200 g ribljeg temeljca
500 g vrhnja s 36% mm.
Sol, svježe mljevenog papra

Komorač:
4 korijena komorača
Prošek za podlijevati
200 g povrtnog temeljca
maslac za prženje
nasjeckani peršin
Sol, svježe mljevenog papra

Priprema:

Alpska zlatulja:
Ribu filetirajte i podijelite na porcije. Dodajte sol, papar, dodati listove kadulje i zamotajte s pršutom. Obostrano pržite na malo maslinovog i zatim pecite u pećnici na niskoj temperaturi. Za riblji temeljac stavite riblje kosti s hladnom vodom, dodajte celer, mrkvu, luk, komorač, papar, lovorov list, borove bobice, sol i kopar. Pustite da zavri i ostavite na štednjaku na laganoj vatri.

Krema od prošeka:
Rastopiti maslac i popecite luk. Zalijte s prošekom, reducirajte na pola, dodajte u riblji temeljac i opet reducirajte. Dodajte vrhnje i kuhajte lagano da postane kremasto. Upotpuniti s hladnim maslacem.

Komorač:
Operite komorač, izrežite ga na pola i narežite na jednake trakice. Zagrijte maslac i pržite komorač s obje strane do zlatno-smeđe boje, dodajte sol i papar, podlijte s prošekom i zalijte s povrtnim temeljcem. Poklopite i pustite pirjati u pećnici. Pospite peršinom.