PEČENJE S OKRUGLICAMA OD KRUHA

Sastojci: (4 osobe)

Za pečenje:

1 kg svinjske lopatice (spremni za kuhati, kožicu razrezati na kockice)
Sol, svježe mljeveni papar
1 žlica mljevenog kumina
2 komada luka (nasjeckan na kocke)
1 mrkva
1/4 celera
½ l tamnog piva ili vode

Za knedle:

8 peciva od prethodnog dana (tanko narezane)
¼ l vrućeg mlijeka
1 glavica luka (u finim kockicama)
1 žlica maslaca s kiselim vrhnjem
2 žlice nasjeckanog peršina
2 jaja

muškatni oraščić

Priprema

Meso začiniti sa soli, paprom i kuminom, i staviti u tepsiju. Dodati luk, mrkvu i celer , te uliti oko ¼ l vode.

Pečenku pecite u pećnici (180 stupnjeva, na sredini), ca. 2 sata, otprilike svakih 15 minuta prelijte mesom sa sokovima od pečenja. Prema izboru ulijte pivo ili vodu, tako da ima dovoljno umaka, a meso da se ne isušuje. Nakon završetka pečenja s drvenim štapićem ubodite pečenje. Ako se da lako ubosti pečeno je. Ako ne, ostavite još 15 minuta u pećnici i probajte ponovo ako je pečeno.

Peciva u zdjeli zaliti s mlijekom, promiješati i ostaviti oko 15 minuta. Luk pirjajte na vrućem maslacu. Pomiješajte luk, peršin i jaja s smjesom od peciva i začinite sa soli, paprom i prstohvatom muškatnog oraščića.

U velikom loncu zakuhati dovoljno slane vode. Od smjese za okruglice vlažnim rukama oblikovati probnu okruglicu, prvo 5 minuta kuhati u ključaloj vodi, a zatim ostaviti oko 15 minuta na laganoj vatri da se kuha. Ako je previše čvrsto, dodajte još 1 jaje, ako je premekano, dodati malo krušnih mrvica. Od tijesta oblikovati 8 okruglica i kuhati kao što je gore opisano.

Izvaditi pečenje iz kalupa i držati na toplom. Masnoću iz umaka i preliti kroz fino sito u lonac te kuhati. Pečenje izrežite i poslužite uz umak i okruglice od kruha.