QUICHE OD POVRĆA SA SJEMENKAMA SUNCOKRETA

Sastojci: (12 osobe)

Za tijesto:
200 g cjelovitog pšeničnog brašna
sol
100 g hladnog maslaca s vrhnjem narezan na kockice
1 kg mahunarke za pečenje “na slijepo”
Maslac za kalup
Brašno za radnu površinu

Za punjenje:
1 mali poriluk
1 crvena paprika
½ brokule
2 mrkve
4 grančice majčine dušice
4 žlice sjemenki suncokreta
1 žlica suncokretovog ulja
Svježe mljevene paprike
muškatni oraščić
150 g naribanog emmentalera
4 jaja
400 g kiselog vrhnja

Priprema:

Tijesto brzo umijesite od brašna s ½ žličice soli, maslaca i oko 100 ml hladne vode. Zamotajte u plastičnu foliju i ostavite oko 30 minuta da se ohladi.

Za punjenje očistite i operite poriluk, papriku i brokulu, a mrkvu ogulite. Poriluk narežite na kolutove, papriku na trakice i mrkvu na ploške, a brokulu podijelite na cvjetove. Operite i osušite majčinu dušicu. Pirjajte povrće, majčinu dušicu i sjemenke na vrućem ulju i posolite, poparite i začinite s prstohvatom muškatnog oraščića. Ostavite da se ohladi, a zatim umiješajte sir.

Stavite tijesto na pobrašnjelu radnu površinu i razvaljujte na otprilike 5mm debljine i stavite u kalup prethodno namazan maslacem (promjera 26 cm). Rub neka bude otprilike visok 5 cm. Pokrijte tijesto papirom za pečenje da ga ispunite mahunarkama te tijesto stavite u vruću pećnicu (180 stupnjeva) oko 15 minuta. Izvadite iz pećnice i uklonite mahunarke i papir za pečenje.

Jaja umutiti sa kiselim vrhnjem, dodati sol, papar i prstohvat muškatnog oraščića. Mješavinu od povrća i sira preliti preko tijesta i zaliti sa smjesom jaja. Quiche pecite na istoj temperaturi u vrućoj pećnici oko 45 minuta. Poslužite s miješanom salatom.