Zaštita podataka

Za zaštitu  (osobito Vaših podataka) osobnih podataka našim aktivnostima upravljamo strogo u skladu s važećim propisima za zaštitu osobnih podataka (osobito DSG 2000) i u skladu s europskim pravom zaštite podataka Direktive 95/46/EZ Europskog parlamenta i vijeća od 24. listopada 1995 o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom protoku takvih podataka L 281/31 ff.| Službeni list Europske unije | 24.10.1995.

 1. Korištenje osobnih podataka

Na našoj će se stranici koristiti samo oni osobni podaci (npr. imena, adrese, telefonski brojevi ili E-mail), koje Ste nam dobrovoljno dostavili ili odobrili (npr. prilikom registracije ili ankete). Osobni podaci će se koristiti i u slučajevima ako to dopuštaju zakonski primjenjivi pravni propisi o zaštiti podataka, ili naša se stranica ne može koristiti ili ne djeluje optimalno bez tih podataka.  

 1. Svrha i primjena podataka

Osobni će se podaci koristiti samo ako je korisnik dopustio ili pristao na to tj. kako bi Vam web uslugu optimalno stavili na raspolaganje, prilikom čega će se koristiti samo oni podaci koji su za to apsolutno neophodni:

 • Korisničko ime –  omogućuje pristup,tako sa sami možete mijenjati svoje podatke
 • E-mail adresa – za slanje izgubljenih podataka za prijavu i najnovijih informacija
 • Datum rođenja (ukoliko je naveden dobrovoljno) – kako bismo dobili demografske podatke o našim korisnicima i optimizirati ponudu za određene dobne skupine
 • Biografija/interesi ili drugi dobrovoljni podaci se prikupljaju, kako bi zainteresiranim korisnicima olakšali komunikaciju i stvorili osobnost. (Ovi podaci ne moraju biti navedeni te mogu biti dobrovoljno navedeni. Svaki korisnik može slobodno odlučiti koje će podatke navesti)
 • Lozinka i korisničko ime – omogućuje prijavu u sustav i korištenje daljnjih funkcija sustava 

Softver na našim stranicama iz tehničkih razloga sprema podatke koje Ste nam dobrovoljno ustupili  (npr. prilikom registracije, komentiranja, itd.). To se posebice odnosi na linkove, komentare, korisnička imena, e-mail adrese, lozinke (ti se podaci sigurno spremaju) i na druge informacije i sadržaje koje nam dobrovoljno ustupite. Kod zlouporabe naše ponude, prilikom napada na našu stranicu  ili objavljivanja ilegalnog sadržaja, podaci će se izdati samo ako je to propisano zakonom, osobito prilikom sudačkog naloga tj. dokaz o opravdanom interesu treće osobe (npr. potrebne prilikom pravne tužbe, članak 18. ECG-a (E-Commerce Gesetz)).

 1. Sigurnost podataka

U skladu s člankom 14 Zakona o zaštiti osobnih podataka (DSG) osiguravamo sigurnost podataka i poduzimamo potrebne mjere za sigurnost podataka, tehničke kao i organizacijske prirode, kako bi Vaše osobne podatke zaštitili od slučajnog ili nezakonitog  brisanja, mijenjanja ili od gubitka te protiv neovlaštenog  prosljeđivanja ili neovlaštenog  pristupa. Ove mjere za sigurnost podataka također će pismeno zahtijevati od naših uslužnih djelatnika prema čl. 11. Zakona o zaštiti osobnih podataka (DSG).

Osim toga pridržavamo se i tajnosti podataka prema članku 15. Zakona o zaštiti osobnih podataka.

 1. Log podaci web poslužitelja (Log Files)

Iz tehničkih razloga, pohranjujemo i automatski prikupljamo Log podatke web poslužitelja iz zapisnika poslužitelja, koje prenosi vaš preglednik:

 • Operativni sustav
 • Vrsta/verzija preglednika
 • URL stranice s koje ste došli do nas
 • IP adresa (spam zaštita, jedinstvena dodjela)
 • Vrijeme posjete stranici

Podaci koji su spremljeni na server ne mogu i neće biti proslijeđeni fizičkim osobama. Log podaci će nakon 14 dana tj. nakon statičke analize automatski  biti izbrisani. Ovi Log podaci web poslužitelja su bitni za sigurnost i zaštitu ove web stranice. Također koristimo ove informacije kako bismo utvrdili atraktivnost naše web stranice ili sadržaj i učinkovitost za poboljšanje.

Također u okviru zakonske obveze članka 14. stavak 2. točka 7. Zakona o zaštiti osobnih podataka vodimo i  zapisnik o korištenju osobnih podataka i te podatke zabilježene u zapisniku ili dokumentaciji možemo spremiti do tri godine.  

 1. Kontakt / oglašavanje

Kako biste preko web stranice stupili s nama u kontakt morate ispuniti formular, obavezno ime i adresu, e-mail adresu. Podaci ili e-mail adrese navedeni u formularu pohranjeni su na lokalnom računalu pomoću e-mail programa (kako bi se komunikacija dokumentirala i kako bi se moglo mogli brže odgovoriti na pitanja). Na Vaš pismeni zahtjev, ćemo naravno odmah izbrisati te e-poruke.

Ako ste zahtijevali komercijalne poruke (bilo kakve vrste), poslat ćemo ih Vam svojevoljno, i uvijek se možete odjaviti od njih.

 1. Kolačići

Softver instaliran na naš poslužitelj koristi kolačiće. Kolačići se tekstualni podaci koji sadrže podatke za prijavu i Vama omogućuju  automatsku  registraciju u sustav, što omogućuje dodatne funkcije (npr. nije potrebna lozinka).  Kolačići pohranjuju samo Vaše podatke za prijavu. Možete odrediti trajanje skladištenja kolačića u korisničkom profilu na samom računalu i izbrisati kolačiće na vašem računalu u bilo koje vrijeme. Kolačići su tehnički potrebni za potvrdu kao prijavljeni korisnik. Kako bismo Vam ponudili optimalnu dostupnost naše web stranice, kolačići se postavljaju automatski (zadana postavka), te je možete u bilo koje vrijeme isključiti u korisničkom profilu.

 1. Prava pristupa, ispravljanja / brisanje i primjedbe

Uvijek imate pravo na informacije o svojim pohranjenim osobnim podacima, njihovom podrijetlu i adresatu kao i svrhu pohranjivanja. Molimo da prilikom pismenog stupanja u kontakt s nama koristite podatke naveden u impresumu. Kako biste dobili informacije, morate se kao osoba (preko koje se izdaje se na informacijama), identificirati ili dokazati da imate pravo primati informacije o trećoj osobi. Osim toga, imate pravo na pravo ispravak ili brisanje u okviru članka 27. Zakona o zaštiti osobnih podataka i pravo na žalbu u skladu s člankom 28. Zakona o zaštiti osobnih podataka.